maandag 26 april 2010

Analyse 'Cathedral of Brasília'

Inleiding
In 1959 ontworp Oscar Niemeyer de 'Cathedral of Brasilia', hij was toen 52 jaar oud. De Carthedral neemt de vorm van een hyperboloïde aan, en bestaat uit 16 betonnen pilaren waar tussen glas is aangebracht. Het gebouw heeft een circelvormige plattegrond, en heeft een diameter van 70 meter onderaan. De betonnen elementen wegen ongeveer 90 ton per stuk.
















Inspiratie
Oscar Niemeyer is geïnspireerd door de Cathedral 'Liverpool Metropolitan Cathedral, te Liverpool in Engeland. Deze Cathedral heeft ook een circelvormige plattegrond, en bestaat uit een aantal lijnvormige elementen die naar boven wijzen; een radiale organisatie. Het verschil met deze Cathedral is dat deze meer gesloten is.
















'Cathedral of Brasilia'
Oscar Niemeyer heeft met de 'Cathedral of Brasilia' ook gebruik gemaakt van lijnvormige elementen, die gevormd zijn naar een parabool, en vormen met elkaar een hyperboloïde. Deze 'boomrang-achtige' elementen verwijzen naar twee handen die gericht zijn naar de hemel. De elementen zijn allemaal identiek aan elkaar, en zijn radiaal georganiseerd.

Tussen de 'boomrang-achtige' elementen is gekleurd glas aangebracht. Dit geeft een indrukwekkend beeld binnen in het gebouw, maar ook in het donker buiten het gebouw. Je komt het gebouw binnen via een min of meer ondergrondse ingang - erg donker - wat enorm contrasteert met de gigantische hoeveelheid licht binnen.











De ruimte binnen in het gebouw is circelvormige, en volledig open ingedeeld. Rondom zijn er ingangen gemaakt naar de binnenruimte, en eventuele andere ruimtes, te denken aan toiletten en opbergruimten of stilteruimten.

Je komt de binnenruimte achterin binnen, waarbij je recht tegen de verhoging aan kijkt voor in het gebouw. De zitplaatsen zijn ook allemaal gericht naar de verhoging. Er is verder niet een direct aan te wijzen oriëntatie van de indeling, zoals in de historische kerken het oosten een belangrijke oriëntatie is.

Pas in 1970 is de Cathedral ingewijd, en in gebruik genomen.

KLIK HIER!!!! - Panorama van het interieur!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten